second hand

Att handla hållbart

Att handla hållbart

Att handla begagnade kläder är inget nytt påfund utan det har på alla vis alltid funnits, men med senare tiders hållbarhetstänk så har begagnat-marknaden ökat lavinartat. Samtalet i det offentliga rummet påverkar alla och fler vill dra sina strån till stacken. Ett sätt att göra det är att återanvända kläder genom att sälja dem vidare till andra, vilket frodas på en mängd olika sidor på internet. Men om man inte vill sköta försäljningen själv så kan man lämna sina kläder till en så kallad second hand-butik. Oftast är kläderna som säljs vidare i mycket fint skick och en del är inte ens använda, så det kan vara som att gå i en vanlig klädesbutik förutom att det sällan finns mer än ett plagg av varje sort.

 

Hur funkar det?

Kläder som lämnas in till butiker som judits second hand ska vara hela och rena. Men i övrigt kan det snarare vara ett plus än ett minus ifall de har några år på nacken för det är gärna lite äldre mode, som inte går så lätt att få tag i längre, som faller kunderna i smaken. Butikspersonalen ser över kläderna och meddelar inlämnaren hur mycket de kan ta betalt för plagget samt hur mycket av det som inlämnaren får betalt för sina second hand-kläder. När sedan ett plagg säljs så noterar säljaren detta och vid tillfälle så betalas det ut till inlämnaren.

Sälja på loppis

Om man vill sälja sin second hand själv så kan man göra det på loppis eller via någon sida eller grupp på internet. Det kan vara en kul grej att göra till exempel ihop med sina barn, men pengamässigt brukar det inbringa mindre pengar per plagg än om de lämnas till butik. Men det kan det ändå vara värt för att kunna veta att plagget kommer till nytta istället för att öka sopberget.