brunnsborrning

Borra för bergvärme i Örebro

Borra för bergvärme i Örebro

editorial

Med bergvärme kan man få ner hushållets energikostnad och spara stora pengar. En bergvärmepump med en ordentligt borrad energibrunn kan till och med försörja ett stort flerfamiljshus med både värme och varmvatten. Och även om det kostar en hel del att installera bergvärme är det en investering som alltid betalar sig i längden. Hur snabbt man har igen pengarna beror på hur mycket energi man gör av med.

Bergvärme är egentligen solenergi som har har lagrats nere i berggrunden och som pumpas upp genom en energibrunn. Att borra för bergvärme går till på samma sätt som när man borrar efter vatten. Men innan man borrar måste man undersöka berggrunden för att ta reda på dess sammansättning. Gnejs och granit som vi har en hel del av i Sverige leder värme bra, medan kalksten och mer porösa bergarter fungerar sämre och gör att man måste borra djupare.

 

 

Det behövs tillstånd för att anlägga en energibrunn

Innan man börjar borra måste man också ansöka om tillstånd från kommunen eftersom det kan förekomma vissa risker och grundvattnet kan ta skada. Som beställare av brunnsborrningen är man också ansvarig för att märka ut var vattenledningar, fiber och el är draget, så att dessa inte tar ska då man borrar. Eftersom energibrunnar kan ta ut varandra om de anläggs med för kort avstånd är det viktigt att också ta reda på om det redan finns energibrunnar i området. 

Oavsett om man ska borra efter bergvärme i örebro eller i Visby är det viktigt att man anlitar en erfaren brunnsborrare då det är mycket som kan gå fel. Företaget måste vara certifierade för brunnsborrning och ha en ordentlig försäkring, men också upprätta ett brunnsprotokoll. Det finns också vissa fördelar med att välja ett brunnsborrningsföretag som tidigare har borrat i trakten och som väl känner till de markförhållanden som råder. 

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://bil-bloggar.se/

https://bil-blogg.se/

https://bilnews.se/

https://bilarochcamping.se/

https://bilnewz.se/

https://bilpower.se/

https://bilutflykter.se/

https://dinnyabil.se/

https://dintrafik.se/

https://motorochteknik.se/

https://nyttombilar.se/

https://vimedbil.se/