Invaliditet

Du kan behöva ett invaliditetsintyg

Du kan behöva ett invaliditetsintyg

Det kan hända att ditt försäkringsbolag begär ett invaliditetsintyg av dig efter en skada i samband med en olycka eller patientskada. Du måste då kontakta en läkare som utfärdar ett invaliditetsintyg åt dig. Detta intyg beskriver de kvarstående besvär som du har efter en skada.

Du kan ha rätt till ersättning om du har en olycksfallsförsäkring och har skadat dig genom en olyckshändelse och har en bestående funktionsnedsättning. Ditt försäkringsbolag tar vanligtvis ställning till det tidigast ett år efter skadan.Vanliga skador vid invaliditetsbedömning är handleds- och fotledsfraktur, höftfraktur, fraktur på överarmen, fraktur på båtbenet och fraktur på överarmen.

 

Hur du skaffar ett invaliditetsintyg 

Om ditt försäkringsbolag har bett dig om ett invaliditetsintyg kan du besöka en klinik som kan hjälpa dig med det. Där får du träffa en specialistläkare i ortopedi som har erfarenhet av frakturer och andra skador. Undersökningen och utställande av invaliditetsintyget faktureras av ditt försäkringsbolag. En undersökning brukar ta ca 30-60 minuter och läkaren brukar använda sig av försäkringsbolagens egna intygsmallar och det kostar dig ingenting. 

Före undersökningen intervjuar ortopeden dig och hör efter vilka besvär som du har kvar efter din skada. Sedan blir det en undersökning med testning av rörlighet, felställningar, styrka, känselbortfall, ömhet med mera. Utifrån ditt Invaliditetsintyg och övriga medicinska uppgifter bedömer ditt försäkringsbolag hur skadan ska ersättas. 

 

 

Fraktur på båtbenet

Den vanligaste frakturen på handloven är båtbensfraktur och uppstår vid fall på utsträckt hand. Behandlingen av denna fraktur är oftast gips i två månader, men enstaka frakturer kan opereras med skruv. Många som drabbas är idrottare som utövar sporter där händernas utsätts för våld, till exempel fotboll, skateboard, basket, cykling, och handboll.

Det är viktigt att få behandling i tid, annars är risken stor för att du får problem med handens funktion i framtiden. En röntgen görs vid misstänkt fraktur och ibland är det nödvändigt med magnetröntgen, där frakturen lättare hittas.