Flanellsjortan – ett lika mycket mode som behov

Flanellsjortan – ett lika mycket mode som behov

Ingen har väl missat att 90-talet är tillbaka. Vi snackar “Vänner” (som i tv-serien), höga jeans och grunge. För att nämna några grejer.
Det är ganska lustigt det där med att saker går runt i cykler. Som att vi människor har ett behov av att bekanta oss med gamla tider. Det måste vara någon sorts mental mekanism som sätter fart på det där. Ett behov av att känna trygghet i det som redan har varit, eftersom livet är allt annat är förutsägbart och bekant.

Extra lustigt blir det på något sätt när det handlar om en tid som man själv upplevde som ung. Dagens ungdomar som romantiserar 90-talet har garanterat en alldeles för rosig bild av hur det egentligen var då. Precis som man som ungdom själv hade av 60- och 70-talen.
Det blir ju gärna så att vi människor på något sätt övertygar oss själva att det var häftigare förr – återigen på grund av den där mekanismen som får oss att vilja undvika nuet.

Nåja, det ska bli intressant att se om städer som Seattle upplever ett uppsving när det kommer till turistflödet. Staden är ju på något sätt intimt sammankopplad med 90-talet genom grungen. Band som Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains och Mudhoney spred sina respektive versioner av grungen över hela världen. 

Här i Sverige så kunde vi naturligtvis inte låta bli att glida runt i billiga flanellskjortor, sådana som man nu kan köpa på nätbutiken 2trendy. Jag minns att grungemusikerna själva, som väl aldrig riktigt höll med om att de spelade grunge, lät meddela att flanellplaggen bars i rent brukssyfte. Det var helt enkelt kallt i Seattle, och flanell var med nöd än mode.

Nä om man skulle ta och dra på Nirvanas gamla goding “Bleach”. Där snackar vi flanell deluxe i de mörkaste av nyanser.