pistmaskin

Rolig läsning på pistmaskin.net

Rolig läsning på pistmaskin.net

Konstruktionen på skidor och snowboard är liknande. Det handlar om att man ska sprida sin vikt så mycket som möjligt över snön. Allt för att inte sjunka ner utan kunna få bästa farten. Men man ska också kunna skära igenom snön om det är några vallar som sticker upp. 

Längden och sidorna på skidorna är också skapade för att man ska kunna bromsa på bästa sätt. För det är just kombinationen av att glida snabbt fram och att kunna bromsa som är grunden inom skidåkning. Och förstås också snowboard-åkning.

 

Nerför eller längd

Tittar man på skidor finns det ganska många olika typer i handeln. Generellt delar man in skidor i längdskidor och skidor för utförsåkning. Ser man till längdskidor är de mycket lättare och smalare. Plus att de är betydligt längre. Det är för att dessa skidor ska användas för att driva åkaren framåt mestadels med egen muskelkraft. 

Skidor som man åker utförsåkning med är kortare och bredare. Där är det viktigt att man ska kunna styra och bromsa sig nedför en backe. Behöver man driva sig själv framåt så är det i så fall oftast från restaurangen till skidliften. Alltså inga längre sträckor.

 

 

Ett enklare liv

Åka offpist är mycket populärt bland ungdomarna. Men det kräver både mod och skicklighet. Och ändå är det ofta mycket farligt. Pistmaskiner som man hittar på pistmaskin.net är det som skapar de jämna nedfarterna som är motsatsen till offpist. Den delen av backen som de flesta åker med glädje och i full trygghet. 

Pistmaskinerna fördelar den snö som har fallit och jämnar till den. Sedan packas snön och det välkända manchestermönstret skapas. Allt är till för att skidåkare som åker utför eller längdåkning ska ha de bästa förutsättningarna för en trevlig skidtur. Och därför kör man med pistmaskiner varje dag efter åkningen är slut, eller på morgonen.