Spröjsade sidohängda fönster

Spröjsade fönster, som i gamla tider

Spröjsade fönster, som i gamla tider

Romantiska, röda stugor med spröjsade sidohängda fönster. Eller vita herrgårdar med utsmyckningar och vita spröjs som skiner i solen? Är du en person som tycker att spröjs är särskilt vackert och romantiskt så är du i gott sällskap. För det är mer eller mindre ett måste med spröjs på ett hus som vill andas romantik. Den typen av romantik som kommer sig av bondgårdens lantliga skönhet. Eller den slags romantik som lockar till spetsar och volanger. 

Spröjsade fönster är något som har funnits inom arkitekturen under mycket lång tid, och det har inte försvunnit än. Om det ens någonsin kommer göra det. Men spröjs på fönster behöver inte innebära faluröda stugor eller vita villor med snickarglädje. Idag kan du hitta spröjs även på moderna villor som har pulpettak, vitriolmålad fasad och stora fönsterpartier som går från golv till tak. Och innanför fönstren kan det lika gärna stå en pelargon som en modern staty.  

 

 

Blanda och ge

För att nå en vacker helhet krävs det att du blandar och ger. Om du går in i ett modemagasin så kan du hitta en modell i en vacker galaklänning som har boots på fötterna och en jeansjacka nonchalant slängd över axlarna. Så är det även när det gäller design och arkitektur. Om du väljer en stil som håller en perfekt linje så kan det bli för mycket av det goda. Som uttrycket att inte se träden för skogen.

Var därför inte rädd för att välja de delar inom arkitektur som du tycker om, blanda och ge. De bondromantiska spröjsade fönstren stämmer mycket väl överens med det tänket när det gäller dagens moderna hus. För det finns helt enkelt inte något hus som inte kan förändras eller förbättras med spröjsade fönster. Eller någon annan detalj som du känner lyfter upp fasaden eller husets insida, sådär lite extra.