privatlån

Vad är ett privatlån?

Vad är ett privatlån?

Det finns en mängd olika typer av lån. Lån som kräver en säkerhet i form av en bostad eller fastighet är mycket vanliga. Det finns också lån som inte kräver någon säkerhet, så kallade blancolån eller privatlån. Då är bankernas säkerhet istället att räntan är hög. På grund av detta är grundregeln att ett privatlån oftast är en ganska dålig idé. Särskilt när syftet för lånet är ren konsumtion, det vill säga, de lånade pengarna förbrukas utan att ge något av varaktigt värde.

 

Det bästa är att spara ihop pengarna

Sant men tråkigt. Resor, upplevelser, märkeskläder, dyra barnvagnar eller andra lyxiga saker kan kännas väldigt lockande i stunden. Men dyra avbetalningar är inte särskilt trevliga. Då är det mycket bättre att lära sig hur man gör en budget, vilket är något man vinner på i längden. Men om man vet med sig att det finns utrymme för att snabbt betala av ett litet lån, då kan det ibland ändå vara en bra idé. På Vip banks hemsida står det till exempel att om man sparat ihop pengar för något, exempelvis en resa, och så dyker det upp ett väldigt bra sista minuten-erbjudande på just den resan så kan ett snabblån faktiskt göra att man i längden sparar pengar.

 

 

När är privatlån en bra ide?

Man kanske redan har sparat ihop 50 000 kronor, men behöver ytterligare 10 000 kronor för att ha råd med möjligheten som plötsligt uppstått. Kanske är båten eller motorcykeln man spanat in så länge plötsligt på rea. Egentligen var planen att spara ihop 20 000 kronor till, men genom ett litet lån nu som gör att man snabbt kan köpa båten på rea så sparar man faktiskt 10 000 kronor. På vip banks finns många förslag på bra låneerbjudanden och även tips på vad man bör tänka på när man tar ett privatlån.