vägmarkeringar

Vägmarkeringar hjälper trafikanter

Vägmarkeringar hjälper trafikanter

En vägmarkering är rätt och slätt en målad linje, siffra eller symbol som kan leda trafikanter rätt i trafiken. Det är en viktig faktor att räkna med. För vad gör man när man är helt ny på en plats och inte har en aning om vad som är tillåtet. Det finns fler användningsområden än bara i trafiken. På parkeringsplatser är det till stor nytta för att man ska se inom vilket område man kan parkera bilen lagligt.

Det är vanligt att måla markeringar på skolgårdar där de mest är till för lek, men kan även vara praktiskt när det gäller idrottsanläggningar. Markeringar för tennis, basket, eller liknande. Andra platser man kan se målade markeringar på marken är på flygplatser och bussterminaler, där de kan vara till stor nytta. För att ta del av vilka vägmarkeringar det finns kan man ta en titt på hemsidan svevia.se/vagmarkering.

 

Linjer och deras betydelse

Den vanligaste markeringen är troligtvis mittlinjen. Den går i mitten av vägen och delar av trafiken som kommer från två olika håll. Heldragen linje markerar att det under inga omständigheter får komma ett endaste litet hjul över på på andra sidan. En heldragen linje kan dock även användas som kantlinje. Så finns det något som kallas varningslinje. Den indikerar att man kan få gå över till andra sidan men att det är lite vanskligt då sikten är oklar. 

Variationer på linjerna och kombinationer förekommer. En vanlig kombination är en heldragen linje tillsammans med en mittlinje. Då får trafiken som kör på sidan som har en mittlinje köra om medan den trafik som kommer från andra hållet där den heldragna linjen befinner sig inte får köra om. 

Kombinationen heldragen linje och varningslinje finns även den. Dubbel linje, reversibel linje, ledlinje, cykelfältslinje, kantlinje, stopplinje, väjningslinje och ett dussintal fler linjer och symboler. Allt för säkerheten.