advokat

Vilken position spelar din jurist i Göteborg på?

Vilken position spelar din jurist i Göteborg på?

Det gäller att veta vad man köper, så att man inte köper grisen i säcken. Förblindas inte vad du tror att en person kan göra. Som att du anlitar en advokat, bara för att du behöver en “advokat” eller en “jurist”. Du måste göra mer efterforskningar än så. 

Det finns liksom ingen anledning att anlita Leif Silbersky, stjärnadvokaten inom brottmål. I alla fall inte om du behöver en jurist i Göteborg och ska överklaga ett vårdnadsbeslut eller ansöka om uppehållstillstånd. Bara för att man är väldigt framgångsrik inom ett specifikt juridiskt område innebär det inte att man är expert på allihop. 

Man kan jämföra det med om till exempel Liverpool skulle köpa Barcelonas sjärnanfallare Lionel Messi och spela honom som målvakt. Messi är kanske världens bästa fotbollsspelare. Men han är det på sin specifika position. Som anfallare. Sätt Messi mellan stolparna och han gör antagligen bort sig å det grövsta. Likadant är det med jurister. 

 

 

Få ut mest av kunskapen 

Anledningen är att det i princip är omöjligt att vara juridiskt sakkunnig i mer än ett par, kanske till och med bara ett, område inom juridiken. Lagboken är extremt omfattande. Att vara jurist handlar dessutom inte bara om att kunna lagen. Man ska också veta hur den ska tolkas, när den ska tillämpas och hur den har använts tidigare. Annars är kunskapen inte mycket värd. 

Det är precis som att Messi spelar anfallare för att han har en oerhört bra teknik och avslutsförmåga. Det är inte egenskaper som hade gjort honom till en bra målvakt, men det gör honom till världens bästa anfallare. 

Precis som att din lokala jurist kan vara världens bästa advokat inom migrationsrätt, men helt ute och cyklar när det gäller civilrätt. Tänker du inte på detta och anlitar en advokat bara för att hen är en “advokat” lär du bli uppäten av rätten.